Civil Rádió FM98
| Impresszum | Médiaajánlat | International | RSS

Műsorok | Hírek | Fórumok | Műsor archívum | A Civil rádióról | Közösségi rádiózás
Online adás: Modem / Szélessáv

Hírek - Hírek

Civil és városrészi hírek | Hírlevél | Hírarchívum

 

1% - 2014.01.24.

Kérjük, gondolj ránk adód 1%-val is!

Civil Rádiózásért Alapítvány

18048023-1-43


Csatlakozz! - 2014.01.24.

Segíts nekünk! Csatlakozz hozzánk a közösségi, szabad rádiózás megmentéséért - sos.civilradio.org

Kövess minket facebook oldalunkon is!


Meghosszabbodott a közösségi terek pályázatának határideje - 2013.02.22.
Meghosszabbított határidővel, április 5-ig igényelhetnek támogatást egyebek mellett az integrált közösségi és szolgáltató terek, városi közösségi központok az Építő közösségek elnevezésű pályázaton. Az egymilliárd forintos keretösszegű programot a közösségi terek hosszú távú működését segítő, többfunkciós közművelődési fejlesztésekre írta ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a vidékfejlesztési tárca szakmai segítségével. A támogatás célja, hogy az intézmények a hagyományos kulturális feladatokon túl a helyi közösségek érdekében olyan kiemelten fontos tevékenységeket is ellássanak, mint a képességfejlesztés vagy a társadalmi felzárkóztatás elősegítése. A közösségi és szolgáltató terek 700 millió forint értékben pályázhatnak programokra, míg módszertani és hálózatfejlesztésekre 300 millió forint jut.

Amnesty International: Egy éve történt a Pussy Riot szólásszabadság-akciója Oroszországban - 2013.02.22.
Egy évvel azután, hogy a Pussy Riot nevű punk banda előadott egy tiltakozó dalt Moszkva első számú ortodox katedrálisában, a szólásszabadság helyzete tovább romlott Oroszországban – nyilatkozta az Amnesty International. A Pussy Riot tagjainak tavalyi letartóztatása és elítélése a „vallási gyűlöleten alapuló huliganizmus” kétes vádja alapján, jól mutatta az országban zajló emberi jogok elleni hadjáratot. „Oroszország kormánya folyamatosan szembemegy a polgárainak 20 éve, a Szovjetunió összeomlásakor tett ígéreteivel – nyilatkozta John Dalhuisen. Égető szükség van rá, hogy az ország elkötelezettségét fejezze ki az emberi jogok tiszteletben tartása iránt, és abbahagyja annak a hamis üzenetnek a terjesztését, miszerint a polgári szabadságjogok és a társadalmi, gazdasági, valamint politikai stabilitás összeegyeztethetetlen fogalmak Oroszországban – áll az Amnesty International Európa és Közép-Ázsia programjáért felelős igazgatójának üzenetében.

Tudomásul vette a főváros az LMP megszűnését, de nem lett utódja a PM - 2013.02.22.
Tudomásul vette a mai nappal az LMP fővárosi képviselőcsoportjának megszűnését a Fővárosi Közgyűlés. A testület a Fidesz-KDNP és a Jobbik 21 igen szavazatával - az MSZP és a Párbeszéd Magyarországért, a PM 12 ellenszavazata mellett - határozott így. A képviselők egyúttal arról is döntöttek, hogy nem fogadják el Kaltenbach Jenőnek, az LMP frakcióvezetőjének bejelentését arról, hogy az LMP-frakció nevét Párbeszéd Magyarországért-frakcióra változtatják. A vitában Tarlós István jelezte: a vonatkozó előterjesztést a Városháza jogi szakértői készítették el. A főpolgármester úgy reagált: frakciót csak az alakíthat, aki a mandátumot szerzett jelölőszervezethez tartozik és legalább három tagja van. Mint mondta, a szervezet, vagyis az LMP nyilatkozata az irányadó, márpedig a párt írásban értesítette a közgyűlést a fővárosi frakció megszűnéséről. "Lehet dühöngeni, de a lényegen ez nem változtat" – tette még hozzá Tarlós István.

MÁVINFORM: mai késések - 2013.02.22.
Műszaki probléma miatt 20-30 perc késésre kell számítani a Budapest-Cegléd-Szolnok vasútvonalon – adott ki tájékoztatást a Mávinform ügyletese ma délelőtt. Both Ferenc közlése szerint Pestszentlőrinc és Vecsés állomások között tartós zárlat miatt az egyik vágányt ki kellett zárni a forgalomból, a Budapestre tartó személyvonat a Ferihegy megállóhelyen áll, az utasokat majd a következő személyvonat viszi tovább. A MÁV Zrt. szakemberei megkezdték a hibakeresést és a felsővezeték-rendszer javítását.

HÖOK közlemény a listázásról - 2013.02.22.
A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának Elnöksége az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Hallgatói Önkormányzatának működésével kapcsolatos, a sajtóban megjelent állításokra az alábbiakban reagál: Mindenekelőtt leszögezzük, hogy a HÖOK és az intézményi hallgatói önkormányzatok, ahogyan eddig, úgy ezután sem hajlandók egyetlen politikai erőt sem kiszolgálni. Senkit sem érhet hátrány neme, származása, politikai, vallási és világnézeti hovatartozása vagy szexuális beállítottsága miatt. Kérjük az illetékes intézmények vezetőit, hogy valamennyi olyan esetben, amikor a törvénytelenség legcsekélyebb gyanúja is felmerül, törvényességi felügyeleti jogkörükben eljárva tegyék meg a szükséges lépéseket. Ugyanakkor, amíg a szabálysértés elkövetése nem bizonyított, mindenkit megillet az ártatlanság vélelme. A sajtó értesülései szerint az ELTE BTK HÖK-kel kapcsolatba hozott listák 2007 és 2009 között készültek, ezért függetlenül azok valós vagy valótlan tartalmától, a vizsgálatnak azt is tisztáznia kell, hogy az adott időszakban a hallgatók adataihoz kik és milyen formában férhettek hozzá – áll a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának Elnökségének ma délelőtt kiadott közleményében.

EP-jelentés a sajtószabadságról - 2013.02.22.
Erőteljes európai fellépést sürget a médiaszabadság és a sajtó sokszínűségének biztosítására az a parlamenti jelentés, amelyet csütörtökön nagy többséggel fogadott el az Európai Parlament állampolgári jogokért felelős bizottsága. "A parlament felszólítja a tagállamokat és az európai intézményeket, hogy haladéktalanul tegyenek lépéseket, ha bárhol a sajtószabadság megsértését tapasztalják. Felkéri az Európai Bizottságot, hogy jogszabályban kötelezze az országokat a médiahatóságok függetlenségének garantálására. A jelentés kimondja, ezek a testületek nem kerülhetnek sem a kormány, sem a parlamenti többség, sem bármely társadalmi csoport befolyása alá. A magyar médiatörvény körüli viták is ihlették a parlamenti jelentést, amely vizsgálja azt is, hogy milyen közösségi szabályozásra van szükség a sajtószabadság biztosításához. Az állampolgári bizottságban csütörtökön elfogadott jelentésről várhatóan áprilisban szavaz az Európai Parlament plenáris ülése.

Időjárás - 2013. február 22. - 2013.02.22.
Péntek délutánig, estig még az ország nagy részén lehet havazás, majd rövid idő alatt több újabb nedves léghullám éri el az országot. Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa elmondta, a délutáni óráktól délnyugat felől észak felé haladva lassan szűnik a csapadék, addig azonban az ország nagy részén még havazás várható. A meteorológus szerint tehát az elkövetkező napokban szinte mindenhol kell számítani csapadékra, ám a havazást a lassú enyhüléssel mindenhol havas eső, eső váltja fel, majd olvadás kezdődik. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +3 fok között valószínű, a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -5 fok között alakul.

Március 15-ről egyeztet az Egymillióan a Sajtószabadságért - 2013.02.21.
Az Egymillióan a Sajtószabadságért nevű csoport megkezdte az egyeztetést a mára hagyományossá vált március 15-i megemlékezésről civilekkel, köztük több ismert szervezet képviselőjével. Az Egymillióan szerint közös céljuk, hogy a lehető legnagyobb számban legyenek együtt, és mind a civilek hangja, mind a jogállamiság mellett elkötelezett pártok szimpatizánsainak kormányváltó szándéka a legszélesebb nyilvánossághoz eljusson. Az Egymillióan a Sajtószabadságért, az utóbbi évek legnagyobb tömegeit mozgósítani képes állampolgári közösség, párbeszédet kezdeményez minden, a korszakváltást kívánó civil szervezettel arról, hogy milyen formában és tartalommal rendezzék meg együtt a március 15-i demonstránciójukat – áll az Egymillióan közleményében.

Március 7-től bértárgyalások az ápolókkal - 2013.02.21.
Március hetedikén kezdődnek a szakmával az idei bértárgyalások, amelyek keretében az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága célzottan oda fog figyelni azokra, akik kimaradtak, vagy arányaiban nem megfelelően részesültek a tavalyi bérfejlesztésből - jelentette be Szócska Miklós. A Magyar Ápolók Napján tegnap megtartott ünnepségen az egészségügyért felelős államtitkár megköszönte az ápolóknak, hogy kitartanak e hivatás mellett, melynek sem társadalmi, sem anyagi elismerése nincs összhangban azzal az áldozattal, amit a betegekért, a hozzátartozóikért és az egészségügyi intézmények fenntarthatóságáért hoznak. Szócska Miklós arra kérte az ápolókat, hogy akiben van még erő, az mindenképpen folytassa ezt a pályát. Az államtitkár tavalyi tiszteletbeli ápolóvá avatása után idén Dr. Kovács József, az Országgyűlés Egészségügyi bizottságának elnöke kapta meg a tiszteletbeli ápolói elismerést. Az ünnepségen osztották ki a Pro Sanitate díjakat is.

Magyarázatot kér a Párbeszéd Magyarországért a Nemzeti Nyomozóirodától - 2013.02.21.
Hétfő délután a Nemzeti Nyomozó Iroda több nyomozója jelent meg az ELTE BTK épületében és tanúkihallgatásokat tartottak az egyetemfoglaló diákoknál, majd bejelentették, hogy ismeretlen tettes ellen nyomoznak közérdekű üzem megzavarásának előkészítése miatt. A Párbeszéd Magyarországért nem érti, hogy miért a rendőrség speciális egysége foglalkozik egy hallgatói demonstrációval, hiszen ennél komolyabb közbiztonsági problémák is vannak ma Magyarországon. Ez nemcsak a probléma rossz kezelése, hanem a rendőrök megalázása is, akik nem erre esküdtek fel, hanem az állampolgárok védelmére – áll a közéleti csoport közleményében.

Grindtvig program a lelki zavarokkal rendelkező álláskeresőknek - 2013.02.21.
Manapság általános tapasztalat, hogy a munkaügyi központokban tartanak a depressziós, lelki beteg álláskeresőktől, márpedig a hozzájuk fordulók többsége pszichés problémákkal küzd. Ezen a kilátástalan helyzeten kíván változtatni a Lélekben Otthon Közhasznú Alapítvány, amely egy nemzetközi projekt keretében hathatós megoldást kínál mind a mentális problémával küzdő álláskeresőknek, mind a munkaügyi központok dolgozóinak. Az EU Grundtvig Partnership Progam támogatásával nemrég indult ENCLOSE projekt tíz ország szervezetét tömöríti magába. A projekt célja, hogy a résztvevő országok egymás problémáit és megoldásait megismerve olyan közös megoldási módokat hozzanak létre, amely egy-egy kiválasztott célcsoportnak segít az álláskeresésben. A projektben Csehország, az Egyesült Királyság, Lengyelország, Németország, Olaszország, Magyarország, Románia, Szlovákia, Szlovénia és Törökország vesznek részt. Ilyen célcsoportok például a nők, az időskorúak és a mentális betegséggel élők. A Lélekben Otthon közhasznú Alapítvány ez utóbbi hátrányos helyzetű csoport álláskeresésében segít Magyarországon.

Perlik Zuglót a tavaly felszámolt kunyhók lakói - 2013.02.21.
A Város Mindenkié csoport, az AVM és a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda, a NEKI támogatásával polgári peres eljárást kezdeményeztek azok a hajléktalan emberek, akiket a két szervezet, valamint az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint is jogtalanul lakoltatott ki a zuglói önkormányzat 2011 októberében. A XIV. kerület Francia út és Egressy út kereszteződésénél lévő, a MÁV Zrt. tulajdonában álló területen évek óta életvitelszerűen tartózkodó emberek saját építésű kunyhóit a kerületi önkormányzat embertelen módon, minden eljárási szabályt megsértve, megfelelő előzetes értesítés nélkül számolta fel. A földönfutóvá tett emberek beperelték az önkormányzatot és azt kérik a bíróságtól, hogy az állapítsa meg az emberi méltóságukhoz való jog és az egyenlő bánásmód törvényi kötelezettségének megsértését. A per történelmi jelentőségű, hiszen ha a bíróság igazat ad a felpereseknek, azzal precedenst teremt minden önkormányzat számára ahhoz, hogy a saját építésű kunyhóban élő emberekkel szemben is teljes jogú állampolgárként kell, hogy bánjanak. A per első tárgyalása 2012. október 11-én volt.

Etikátlan a régi-új abortusz-ellenes kampány a Patent Egyesület szerint - 2013.02.21.
A Patent Egyesület elhibázottnak és etikátlannak tartja a nőkben az abortusz miatt bűntudatot keltő újabb plakátkampányt. A kormány 25 millió forinttal támogatta az Ágota Alapítványt, amely felújította a 2011. tavaszi plakátkampányt, amelyben egy magzat kéri, hogy ne öljék meg, hanem adják örökbe. A Patent Egyesület véleménye szerint manipulatív a kampány, mert egyenlőségjelet tesz a magzat és a megszületett gyerek közé, úgy állítja be, mintha a magzat az életéért könyörögne, és egy 12 hetesnél jóval idősebb magzat képét használja. „Etikátlannak is tartjuk a kampányt, mivel gyilkosságnak nevez egy legális egészségügyi beavatkozást – az abortuszt”– mondta Kuszing Gábor, a Patent Egyesület munkatársa. „A magyarok 71%-a megengedhetőnek gondolja az abortuszt a terhes nő szociális helyzete miatt is. Nincs teljes közmegegyezés arról, hogy mikortól kellene személynek tekinteni a magzatot. Tehát nagyon személyes, világnézeti ügyben terjeszt kisebbségi vallási meggyőződést a kormány. Így nem felel meg a világnézeti semlegesség követelményének” – mondta el Spronz Júlia, a Patent Egyesület emberi jogi szakértője.
© Civil Rádiózásért Alapítvány
Vissza a hagyományos oldalra